"95 % keskittyminen on 50 % suoritus"
Luin INNO58 projektia varten Juhani Tammisen kirjan Aurinkokuningas. Kirja päätyi lainakirjakasaani melko huomaamattomasti ja vahingossa, ja vaikka jääkiekko onkin ollut sydäntäni lähellä pienestä taaperosta asti, olin melkoisen skeptinen kirjan sisällöstä. Juhani Tamminen ei ole Kärppien fanituksestani huolimatta noussut mitenkään erityisesti arvostamieni ihmisten joukkoon, ja jollain tavalla jopa mietin voiko julkisuudesta tuttu jääkiekkovalmentaja kirjoittaa muka vakavastiotettavaa ja minulle jotain antavaa johtamiskirjaa. Ja kerrankin on pakko todeta, että kuinka väärässä olinkaan!
"Maailmassa on monta asiaa jota et voi muuttaa. Yhtä voit muuttaa aina ja se on oma asenteesi."
Kirja kertoo ensimmäiseksi perustiedot Tamista ja hänen jääkiekko- sekä valmentajaurastaan. Tämän jälkeen kirja siirtyykin ruotimaan erilaisia joukkeita, niiden kokoamisia, pettymyksiä, niistä nousemisia, voittoja, hyvän tiimipelaajan ominaisuuksia sekä hyvän valmentajan eri puolia. Kirja on niin tiivis pakkaus montaa asiaa, ja se aiheutti niin paljon ahaa-elämyksiä, että en edes muista koska olisin pitänyt niin tiiviisti kirjaa kädessäni ja toivonut että bussimatka jatkuisi vielä 10 minuuttia pidempään, että saisin luettua miten tässä tilanteessa oikein kävi. Olin ennen tätä kirjaa lukenut juuri toisen ei-niin-hohdokkaan kirjan, jonka pitkäveteisyyteen olisi kuollut intopiukeisempikin ihminen, joten tuntui että kirjan lukeminen antoi uutta vetoa myös kaikkien muiden kirjojen lukemiseen. Ja etenkin hyvien kirjojen etsimiseen.
"Yritä ensin ymmärtää, sen jälkeen tulla ymmärretyksi."
Kirjasta löytyy hyvin paljon lainauksia, joista olen ottanut itselleni hyviä kolahduksia ylös. Esimerkiksi otsikostakin löytyvä "Aloita lopputulos mielessä" on yksi kirjan hyvistä opeista - jos et tiedä, mitä haluat saavuttaa, et myöskään voi tietää mitä sinun tulisi tehdä. Lopputuloksen kiteyttäminen ja sen itselleen selvittäminen on yksi onnistuneen projektin lähtökohdista. Sama pätee myös meidän INNO58-projektiin - oli hirvittävän vaikea yrittää keksiä, mitä meidän olisi tullut tehdä, kun emme aluksi tienneet tarkkaa toimeksiantoamme. Kun toimeksianto varmistui, ja saimme tehtäväksemme Oraksen Smart-hanat, oli hommaa paljon helpompi lähteä suunnittelemaan. Kun päämääräksi tarkentui Smart-hanojen markkinointi etenkin teknologiaa hyödyntäen ja isoja linjoja keksien, oli aivoriihet helpompi aloittaa.
"Keskivertona oleminen tarkoittaa sitä, että olet yhtä lähellä huippua kuin pohjasakkaa."
Projektia tehdessä huomasi myös todeksi toteamuksen, että "95% keskittyminen on 50% suoritus". Nyt, kun meillä kerrankin oli aikaa, halua, ja jopa jotain pakkoa tehdä ja suunnitella asioita nopealla aikataululla, asioita alkoi tapahtua. Ideat alkoi lentää, ja kun vihdoin ja viimein kaikki keskittyi 110% siihen että homma saadaan valmiiksi, homma alkaa valmistua - kello on 1:44 yöllä, mutta vihdoin vihreällä A4:lla on raamit sille, mitä haluamme tehdä, mikä on päämäärä ja miksi, miten ja kuinka sen toteutamme. Ja kuinka hyvältä se tuntuu, että niistä monista fläppipapereista, aivoriihistä, keskusteluista, kyseenalaistamisista, hulluista ideoista, ideoiden tappamisista ja mielen haastamisista ollaan päästy siihen, että tulosta ollaan saatu aikaiseksi, ja alle 12 tunnissa! Tästä innostuneena itseäni huvittaisi toteuttaa tätä intensiivista projektityöskentelyä myös muissakin projekteissa, sillä itselleni ei sovellu kovin hidas ja raukea tekeminen. Kun tekeminen on aloitettu, idea on päässä, sitä tulee päästä kehittämään ja jatkamaan heti, jotta innostus ja inspiraatio säilyy. En kestä ollenkaan "turhaa jankkaamista", eli sitä kun tuntuu että asiat eivät etene, ja kukaan ei tiedä mitä pitäisi tehdä. Niin Juhani Tammisen kirja kuin tämä INNO58-hanke ovat avanneet silmiäni sille, miten itse tykkään kaikista eniten tehdä projektia.
Kirja vaikutti itselleni sen verran kovasti, että siitä riittää jaettavaa useampaankin kertaan, mutta tässä jossain muodossa ne ajatukset, joita kirja ja ensimmäinen INNO-päivä yhdessä synnyttivät.
Keräsin itselleni kirjasta "kolahduslistaa", eli lauseita, jotka itselleni jäivät mieleen, ja varmasti tulen muistamaan myöhemminkin niin tiimityöskentelyn kuin johtamisenkin tilanteissa;
"Se ei ole tärkeää, mitä tapahtuu, vaan miten reagoit."
"Kasva minästä me-henkeen!"
"Epäonnistuminen on menestys jos opit siitä."
"Kehut kuuluvasti, kritiikki pehmeästi. => kannusta, älä kritisoi."
"Ole kiitollinen vastoinkäymisille."
"Minä-taudin iskiessä ihmiset, jotka vastaavat 20% joukkueen tehosta alkavat uskoa että he ansaitsevat 80% niistä palkinnoista joita joukkueelle kuuluu."
"Kun korjaat virheitä, erota suoritus ja ihminen. Korjaa ja kritisoi ammatillista suoritusta, mutta älä riko ihmistä."
"Keskity siihen, mitä voit tehdä muille, älä siihen mitä muut voi tehdä sinulle"
- Elina, Nitrobambit
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti